De onderhandelingen om te komen tot een meerderheidskabinet zijn compleet vastgelopen.
D66 gaat niet in op de uitnodiging om toch nog een keer te praten met VVD, CDA en ChristenUnie over de mogelijkheden een nieuw kabinet te vormen. Dat heeft de partij in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten. “Het zou niet zinvol zijn”, zo luidt het.
VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma wilden wel nog een keer om tafel met de leiders van D66 en de ChristenUnie om het mislukte overleg tussen die laatste twee partijen te bespreken. Rutte liet weten informateur Edith Schippers met die boodschap te hebben gebeld na de mislukte verkenning tussen Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU).
“Het lijkt me juist nu met de vier partijen de ontstane situatie te bespreken”, zei Rutte. Volgens hem is er sprake van “ruis”. Maar volgens D66 is het vervolg nu aan de informateur en aan Rutte.
Gesprek D66 en ChristenUnie mislukt
Hoewel Pechtold onderhandelingen met de ChristenUnie eerder “onwenselijk” had genoemd, gingen D66 en CU dinsdag toch een verkennend gesprek met elkaar aan. Daaruit moest blijken of het ondanks de grote meningsverschillen op met name medisch-ethisch terrein zinvol zou zijn om samen met VVD en CDA echte onderhandelingen te voeren. Maar na ruim drie uur praten waren Segers en Pechtold tot de conclusie gekomen dat daar geen basis voor is.
Met het vastlopen van de poging zit de vorming van een nieuw kabinet muurvast. Informateur Schippers constateerde maandag dat de enige optie voor een meerderheidscoalitie die van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was.
Vorige week werd al een punt gezet achter de onderhandelingen tussen het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 aangevuld met GroenLinks.
Formatie zit muurvast
Het mogelijke kabinet met de ChristenUnie steunt met 76 zetels in de Tweede Kamer op de kleinst mogelijke meerderheid. Elke denkbare andere combinatie heeft ook een aantal grote obstakels:
- VVD+CDA+D66: Geen meerderheid.
- VVD+CDA+D66+GroenLinks: Onderhandelingen strandden op ‘principiële ondergrens’ bij GroenLinks.
- VVD+CDA+D66+SP: SP sluit de VVD uit.
- VVD+CDA+D66+SP+PvdA: SP sluit de VVD uit, PvdA wil na nederlaag niet regeren, Buma en Rutte willen geen vijfpartijenkabinet.
- Combinaties met de PVV: Uitgesloten door alle grote partijen.